Sauvakävely

Sauvakävely on nimensä mukaisesti kävelyä sauvojen kanssa. Se on tehokasta kuntoilua, jonka aloittaminen on edullista ja helppoa. Sauvakävely sopii keveän kuormittavuutensa vuoksi kaikenlaisille liikkujille ja sitä voi hyödyntää niin kuntoilumuotona kuin painonhallinnassakin. Laji onkin suosittu niin Suomessa kuin maailmallakin, ja puoli miljoonaa suomalaista harrastaa sitä viikoittain. Suomen Latu on yksi sauvakävelyn kehittäjäorganisaatioista, joka toi ilmiön kansan tietoisuuteen 1990-luvun loppupuolella. Laji levisi nopeasti maailmalle ja tänä päivänä urheilulajia harrastaa jo lähes kymmenen miljoonaa ihmistä ympäri maailman. Harrastajamäärät kasvavat alati, sillä laji on alkanut levitä voimakkaasti viime vuosina myös Kiinaan ja Yhdysvaltoihin.

Sauvakävely on lähtöisin Suomesta

Sauvojen avulla kävelyä on harrastettu aina ihmiskunnan alkuajoista saakka, ja jo 1900-luvun puolessa välissä useat hiihtäjät hyödynsivät suksisauvojaan kesäharjoitteluun. Sauvakävely ei kuitenkaan syntynyt vahingossa, vaan sen lanseeraamiseen käytettiin aikanaan paljon aikaa ja energiaa. Ensimmäisiä merkkejä lajista koettiin jo 1960-luvulla, kun liikunnanopettaja Leena Jääskeläinen halusi keksiä koulun hyödyttömille suksisauvoille uudenlaisia käyttötarkoituksia. Jääskeläinen kehitti sauvakävelyä koko uransa ajan ja jäi historiaan myös ensimmäisenä dokumentoituna sauvakävelijänä osallistuttuaan Finlandia-kävelyyn sauvojen kera vuonna 1987. Tapahtumasta julkaistussa lehtijutussa Jääskeläinen totesi: “Tämä on tulevaisuuden laji”. Rouva osui ehkä tietämättään naulan kantaan, sillä kymmenen vuoden kuluttua ensimmäisestä kuvasta sauvakävelyn suosio räjähti äkisti.

Sauvakävelyn terveysvaikutuksia alettiin tutkia 1990-luvun alkupuolella Suomen Urheiluopistossa. Testauspäällikkö Matti Heikkilä totesi nopeasti, että sauvojen avulla kävelijän syke nousi jopa 10-20 prosenttia korkeammalle kuin ilman sauvoja, vaikka työmäärä pysyi samana. Erilaisia testejä suoritettiin tuhansille kuntotestattaville läpi 1990-luvun, kunnes lopulta vuonna 1997 päätettiin lanseerata uusi laji Suomen Ladun 60-vuotispäivien kunniaksi. Julkaisua edelsi ahkera markkinointityö, joka sisälsi esimerkiksi erityisen tarkoitukseen sopivan kävelysauvan kehittämisen yhteistyössä sauvanvalmistaja Exelin kanssa. Syyskuussa 1997 julkaistiin Helsingin Sanomissa viimein ilmoitus, jossa kutsuttiin ihmisiä ohjatulle viikoittaiselle sauvakävelylle. Suosio oli ennenkuulumatonta, sillä vuoden kuluttua ilmoituksesta sauvakävelyä harrasti säännöllisesti jo 160 000 suomalaista.

Sauvakävelyllä on useita terveydellisiä vaikutuksia

Sauvakävelyn hyödyt tavanomaiseen kävelyyn verrattuna ovat kiistattomat, sillä sauvakävelyssä jokaisella askeleella tuotetaan voimaa myös sauvoen. Täten sauvakävelijä käyttää kokonaisvaltaisemmin ja tehokkaammin koko lihaksistoaan ja saa yleiskunnon kohoamaan jopa sellaisilla alueilla, mihin normaalin kävelyn vaikutukset eivät ulotu. Sauvakävely vaikuttaa tehokkaasti muun muassa rinta-, vatsa- sekä selkälihaksiin. Kävelyyn verrattuna sauvakävely nostaa energiankulutuksen jopa 46 % korkeammalle ja sen on myös todettu lisäävän lihasten kestävyyttä ylävartalossa huomattavasti vain lyhyen harrastamisen jälkeen. Yksiselitteinen syy sauvakävelyn tuomille paremmille testituloksille on, että suorituksen aikana käytetään merkittävästi laajempia lihasryhmiä kuin perinteisesti kävellessä.

Sauvakävelyn vaikutukset ovat kokonaisvaltaisia, sillä ryhdikkään lihaksiston lisäksi se lisää voimaa ja kestävyyttä koko kehossa. Kävelyryhti paranee ja askellus muuttuu pidemmäksi. Koska sydämen syke nousee harjoitellessa huomattavasti korkeammalle kuin perinteisessä kävelyssä, tuo sauvakävely tehokkaampia tuloksia samalla työmäärällä. Laji myös edistää verenkiertoa ja parantaa harrastajan hapenottokykyä. Sauvat tukevat tasapainon ja asennonvakauden kehittymisessä ja vähentävät huomattavasti myös polvi-, lonkka- ja nilkkaniveliin kohdistuvaa ikävää painetta. Lisäksi sauvakäveleminen lisää luuston tiheyttä. Laji tuntuu niin ikään fyysisesti kevyemmältä kuin pelkkä kävely ja sillä on tutkitusti myös hyvin positiivisia vaikutuksia harrastajan mielialaan.

Välineet ja tekniikka

Sauvakävely on helppo aloittaa, sillä harrastamiseen ei tarvita kuin sauvat ja kengät. Sauvat muistuttavat ulkonäöltään hieman perinteisiä maastohiihtosauvoja, sillä erotuksella, että sauvakävelysauvat ovat lyhyemmät. Normaalisti sauvan pituuden tulisi olla henkilön pituus kerrottuna 0,7:llä. Oikea asento on kävellessä hallussa, jos kyynärnivel on noin 90 asteen kulmassa ja kyynärpäät kiinni kyljissä. Sauvoista löytyy säädettävät hihnat ja kahvat, jotka voi nostaa tai kiristää haluamalleen tasolle. Talvisilla säillä sauvakävelijä voi hyödyntää sauvojen pidon varmistavia kevytmetallipiikkejä ja asfaltilla kävelyä varten sauvoista löytyy pehmeät tassut. Kengiksi käyvät mitkä tahansa kävely-, vaellus- tai juoksukengät.

Oikean tekniikan harjoitteleminen on sauvakävelyssä oleellista, sillä vain oikein harjoittelemalla voi lajista saada sen kaiken hyödyn irti. Sauvakävelyssä hartiat pidetään aina rennosti alhaalla ja ote sauvoista on niin ikään kevyt, ei puristava. Täten varmistetaan, että sauvatyöntö on laaja, rento sekä tehokas, eikä aiheuta tarpeetonta lihasjännitystä. Sauvat pidetään takaviistossa, eikä niiden kärki tule milloinkaan vartalolinjan etupuolelle. Sauvat tulee myös pitää lähellä vartaloa ja työntö tehdään suoraan edestä taakse. Vartalo on pienessä etunojassa ja sitä kierretään kevyesti käveltäessä. Työnnön lopuksi kämmen avataan, mikä pidentää askelpituutta ja tehostaa lihastyötä.

Miksi sauvakävely on niin suosittua?

Suurin syy sauvakävelyn käsittämättömään suosioon on luultavasti lajin helppous ja monipuolisuus. Harjoittelemaan voi lähteä yksin, kaverin kanssa tai vaikka isommallakin porukalla, sillä harjoituspaikan valinta on vain mielikuvituksesta kiinni. Lajia voi harrastaa omilla lähialueilla tasaisella asfaltilla sivakoiden tai haastetta voi lähteä hakemaan esimerkiksi mäkisestä metsästä. Talvella harrastukseen oman mausteensa tuo lumi ja jää, joilla kävely tuo ylimääräistä vastusta ja täten tehokkuutta harjoitteluun. Harjoituksia voi lisäksi muokata helposti säätelemällä tempoa ja lisäämällä niihin erinäisiä teholiikkeitä. Nykyajan hektisessä yhteiskunnassa moni kaipaa kokonaisvaltaista, mutta rentouttavaa liikuntalajia, jonka pariin olisi mukava lähteä. Tähän tarkoitukseen sauvakävely sopii erinomaisesti.