Patikointi liikuttaa ja opettaa

Metsässä liikkuminen on jokaisen suomalaisen etuoikeus. Lähes jokaisen on mahdollista päästä luontoon. Jopa pääkaupunkiseudulla pääsee merkityille luontopoluille kävelemään vaikka metrolla tai bussilla. Noin yksi kymmenestä suomalaisesta harrastaa säännöllisesti luonnossa kävelyä ja sen suosio on kaiken aikaa kasvussa. Metsässä liikkuminen avaa aisteja ja rauhoittaa mieltä. Se pistää kropan liikkeelle kokonaisvaltaisesti, ja samalla kun tulee kuntoiltua, voi myös oppia uutta luonnosta ja itsestään.

Suomen metsät matkailukohteena

Suomi on täynnä mahtavia maisemia, upeita luontomatkailukohteita ja kilometreittäin merkittyjä patikkapolkuja. Suomen luonto on aina kiinnostanut niin eurooppalaisia turisteja, kauempaa maailmalta saapuneita matkailijoita, kuin meitä suomalaisiakin. Kotimaanmatkailu on viime vuosina lisääntynyt huomattavasti. Yhä enemmän hakeudutaan luonnon äärelle telttailemaan ja retkeilemään. Muutos johtuu paitsi taloudellisesta taantumasta, myös lähimatkailun kiinnostavuuden kasvusta sekä siitä, että luonto teemana kiinnostaa tällä hetkellä enemmän kuin koskaan.

Patikointi rauhoittaa mieltä

Metsässä oleskelu vaikuttaa positiivisesti niin ihmisen kehoon kuin mieleenkin. Patikkaretkelle lähteminen saa unohtamaan hetkeksi arjen kiireet ja rauhoittumaan. Kun mielen täyttävät ajatukset aivan perustarpeiden täyttämisestä, ei tilaa ja aikaa jää murehtimiselle ja kotiasioiden miettimiselle. Luonnon akkuja lataavan ominaisuuden voi huomata heti. Jo muutaman tunnin patikointi rentouttaa, mutta mitä reippaammin ja pidempään liikkuu, sitä paremmalta reissun jälkeen tuntuu.

Vaikka patikoinnin vaikutukset ovat jokaisen itse todettavissa, on sen hyvinvointia lisääviä puolia tutkittu myös tieteellisesti. Verenpaineen on todettu laskevan metsässä liikkumisen ansiosta. Myös sydämen syke rauhoittuu huomattavasti nopeammin rasituksen jälkeen. Unen määrä lisääntyy ja myös laatu paranee. Metsässä liikkuminen vaikuttaa positiivisesti niin aikuisiin kuin lapsiinkin. Lapsista tulee patikkaretkien ansiosta itsevarmempia ja erityisesti vilkkaat lapset rauhoittuvat luonnon keskellä.

Metsässä liikkuminen on hyvää kuntoilua

Vaikka patikointia ei yleensä harrastetakaan pääasiassa pelkästään kuntoilun vuoksi, se on kuitenkin erittäin tehokasta liikuntaa. Metsässä liikkuminen kuluttaa paljon enemmän energiaa kuin useat muut liikuntamuodot. Tunnin melko kevytkin patikointi kuluttaa yhtä paljon kuin saman ajan käyttäminen rintauintiin. Kävelyn on todettu olevan paras laji painonhallintaan ja metsässä liikunta tehostuu entisestään. Mitä epätasaisempaa maasto on, sitä parempaa kuntoilua retkeilijä saa.

Metsässä on helppo liikkua kokonaisvaltaisesti ja käyttää monipuolisesti kehon eri osia, kuten raajoja sekä keskikehoa ryhdin ja tasapainon säilyttämiseksi maastossa. Liikkuminen metsässä sopii jokaiselle, kunhan valitsee reitin vaativuuden oman kuntotason mukaan. Usein lapset kykenevät liikkumaan paljon haasteellisemmissa olosuhteissa kuin luullaan. Iäkkäämpien metsäretkeilijöiden kohdalla tulee ottaa huomioon osallistujan perussairaudet sekä yleinen liikuntakyky. Patikointi myös ennaltaehkäisee erilaisia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja.

Oikeat varusteet patikkaretkelle

Retkeily ei ole varusteista kiinni. Niitä on mahdollista vuokrata erilaisilta yhdistyksiltä sekä luontokeskuksilta. Vaikka kotoakin löytyvillä tarvikkeilla pärjää, on muutamia varusteita, joita ilman metsään ei pitäisi lähteä. Vesipullo kannattaa ottaa aina mukaan, vaikka olisi lähdössä vain lyhyelle reissulle tuttuun maastoon. Riittävästä nesteytyksestä tulee pitää huolta ja sen merkitys on aina suurempi, mitä lämpimämpi ilma on ja mitä pidempi ja raskaampikulkuinen reitti on.

Toinen välttämättömyys on puhelin. Kokemattoman patikoijan ei kannata lähteä metsään yksin, mutta myös usein metsässä liikkuvan kannattaa ottaa ainakin puhelin mukaan. Sillä saa paitsi yhteyden, jos tarvitsee apua, mutta se toimii myös tietolähteenä, karttana, kompassina ja taskulamppuna. Vaikka varsinaisia retkeilyvaatteita et patikkaretkelle tarvitsekaan, etenkin oikeanlaisten jalkineiden merkitys on suuri, sillä maastosta riippuen tarvitaan tukea jalalle sekä pitoa pohjan alle.

Mihin kannattaa lähteä patikoimaan?

Etenkin ensimmäiset pidemmät patikkaretket on turvallisinta tehdä kokeneessa porukassa. Tämä onnistuu vaikka jollain lukuisista Suomen työväenopiston järjestämistä vaelluskursseista. Myös monet urheiluseurat ja muut yhdistykset järjestävät yhteisiä patikkaretkiä. Vaihtoehtoisesti voit suunnata johonkin Suomen luontokeskukseen ja osallistua yhteiselle retkelle tai palkata oman yksityisen oppaan. Etenkin kansallispuistojen ja muiden suosittujen luontokohteiden merkityt reitit ovat turvallisia myös ihan oman porukankin kesken retkeillen.

Tunnetuimmat patikkaretkikohteet löytyvät Lapista sekä Itä-Suomesta. Kukapa ei olisi kuullut Kuusamon Karhunkierroksesta tai Saimaan seudun luontonähtävyyksistä? Muita tunnettuja luontoretkikohteita ovat pohjoisempana sijaitsevat Kilpisjärvi ja Saariselkä, mutta myös etelän Repoveden kansallispuisto tai Haukankierros Nuuksiossa. Ja vaikka nämä suurten luontokeskusten ja kansallispuistojen retkeilymahdollisuudet ovatkin varmasti kaikkein monipuolisimmat, on lyhyempiä päivävaelluksia varten tarjolla eri tasoisia reittejä aivan jokaisen kaupungin läheisyydessä.

Metsässä oppii luonnosta ja itsestään

Etenkin suurimmaksi osaksi istumatyötä päivittäin tekeville on tärkeää harrastaa liikuntaa vapaa-ajalla. Lisäksi metsäretket vaikuttavat positiivisesti ihmisen mielenterveyteen. Luonnossa liikkumisella on kuitenkin myös muitakin kuin fyysisiä ja psyykkisiä vaikutuksia. Oppiminen ja uuden omaksuminen on ihmiselle luontaista. Patikkaretkellä oppii selviytymistaitoja, lukemaan karttaa ja paljon uutta siitä, miten erilaisissa tilanteissa kannattaa toimia. Lisäksi reissussa opit varmasti jotain uutta itsestäsi ja matkaseurueestasi.

Patikkaretkellä on myös oiva tilaisuus oppia itse tai opettaa vaikka lapsilleen luonnon merkityksestä. Kasvien, eläinten ja erilaisten ilmiöiden tarkkailu on mukavaa ja opettavaa puuhaa. Samalla voi pohtia, miten luonto meihin vaikuttaa ja miten me ihmiset vaikutamme ympäristöömme. On helpompaa toimia kotona luontoa säästävästi, kun näkee, miten puhdas ja hyvinvoiva luontomme yhä on ja millaisia elämyksiä se meille tarjoaa.