Paranna maailmaa ja itseäsi kävelemällä

Tetsaus, talsiminen, taivallus, patikointi… kävelystä voi puhua monella eri termillä, mutta joka tapauksessa kyseessä on helppo ja ilmainen liikuntalaji. Sillä on myös lukuisia terveydellisiä vaikutuksia joka puolelle kehoa, korvien väli mukaan luettuna. Askeleet ovatkin erittäin tärkeitä, ja jokaisen meistä olisi hyvä ottaa tietty askelmäärä tavoitteekseen päivittäisessä elämässään. 10 000 askelta on jo hyvä suoritus, mutta edempää voit lukea miksi yksikin askel merkitsee.

Pikku kävely piristää

Kävelyn vaikutus omaan mielialaan on helppo huomata jo lyhyen kävelyn jälkeen. Se tuulettaa pään pitkän toimistopäivän tai leffan päätteeksi, eikä ole huono ajatus kiperän riidankaan katkaisemiseksi. Varsinkin hyvällä säällä kävely on jo itsessään mukavaa ja mieltä virkistävää toimintaa, mutta olo kävelylenkin jälkeen on se mikä saa monet meistä vetämään lenkkarit jalkaan yhä uudelleen ja uudelleen vuodesta toiseen.

Jokainen askel edistää terveyttä

Askelmäärien suhteen on olemassa erilaisia suosituksia, mutta mihin ne perustuvat? Yleinen askelsuositus on 10 000 askelta päivässä, mutta mitä sillä voi saavuttaa? Kehonrakentajan lihaksia tai maratoonarin kestävyyskuntoa kävelyllä ei ehkä saavuteta, mutta säännöllisellä kävelyllä on todistettu olevan monia terveyden kannalta positiivisia vaikutuksia. Kymppitonni päivässä voi hyvinkin pitää tuki- ja liikuntaelimistön vaivat loitolla, vaikka et muuta liikuntaa harrastaisikaan.

Saatat huomata kävelyn terveydelliset vaikutukset jo ujuttamalla vain pari sataa lisäaskelta päivittäiseen elämääsi. Lyhytkin kävely vetreyttää alaraajat tehokkaasti, tehostaa hetkellisesti verenkiertoa ja kohottaa hieman sykettä. Saattaapa pikku kävely auttaa avaamaan myös toimistolla jumiutuneet hartiat, sillä useimmat meistä heiluttavat kävellessään käsiä ja hartioita ihan huomaamatta. Lisäksi kevyt päivittäinen kävely vaikkapa bussipysäkille, kauppaan tai toimistolle on vetreyttää tehokkaasti keskivartaloa.

Kävelyn vaikutukset vatsan seudulle

Kävely mielletään usein vain alaraajojen liikkeeksi. Tosiasiassa kävely on kuitenkin yllättävän kokonaisvaltainen liikuntalaji, jossa runtua saavat niin jalat, yläkroppa kuin keskivartalokin. Keskivartalon seudulla kävely tekee taikojaan itse asiassa kahdella tavalla: kävely hyvällä temmolla auttaa ylläpitämään keskivartalon lihaksistoa, minkä lisäksi kävelyllä on todistettu olevan positiivisia vaikutuksia ruuansulatukseen ja aineenvaihduntaan. Kellepä meistä ei kelpaisi kiinteä keskivartalo ja hyvin toimiva vatsa?

Edellä mainituista syistä kävely onkin suositeltava liikuntamuoto varsinkin painonhallintaa ja laihduttamista ajatellen. Monella laihdutuskuurin kimmokkeena on juuri keskivartalon huono olo, turvotus, pömpötys, jenkkakahvat ja hyllyvät makkarat, joihin kävely on oiva lääke. Joissain tapauksissa kävelyn vaikutukset keskivartaloon voi huomata jo yhden lyhyen kävelylenkin jälkeen, mutta keskivartalon kiinteyttäminen pelkän kävelyn avulla vaatii jo hieman pidempiaikaista säännöllistä ja reipasta kävelyä.

Reipas kävely kohottaa kuntoa

Kävelyn ajatellaan usein olevan hyvin kevyttä liikuntaa, jolla on maksimissaan terveyttä ylläpitävä vaikutus. Kävely on kuitenkin niin sanottua kestävyysliikuntaa, jonka säännöllinen ja reipas harrastaminen voi kohottaa kestävyyskuntoa. Määritelmän mukaan kestävyyskunto tarkoittaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, joka taas on sitä parempi mitä enemmän lihaksesi kuluttavat happea. Mitä enemmän ja tehokkaammin kävelet, sitä paremmin lihaksesi ja muut elimet kehossasi oppivat kuluttamaan happea.

Kestävyyskunnon kohottamisen kannalta on kuitenkin oleellista, että kävelyharjoitus rasittaa kehoasi vähintään kohtuullisesti. Kohtuullinen rasitus taas määräytyy pohjakuntosi mukaan. Jos kuntosi on huono vaikkapa pitkän liikkumattoman jakson tai sairastamisen seurauksena, voi jo kevyt kävely riittää kohottamaan kestävyyskuntoa ainakin tiettyyn pisteeseen asti. Aktiiviliikkuja voi lisätä kävelyn kuntoa kohottavaa vaikutusta useilla keinoilla – voit lukea vinkkejä kunnon kohotuksesta kävelemällä sille omistetusta artikkelista.

Himoliikkujalle kävely voi olla palauttava harjoitus vailla vertaansa

Jos koet olevasi niin sanottu himoliikkuja, älä silti aliarvioi kävelyn terveydellisiä vaikutuksia. Vaikka olisit juuri juossut maratonin tai selviytynyt Ironman-kisassa maaliin, on kävelyllä nimittäin edelleen paljon terveysvaikutuksia. Jos sauvakävely, vaellus, ylämäkikävely tai suokävely ei innosta, puolustaa kävely paikkaansa tiukassa treeniohjelmassa vähintäänkin erinomaisena palauttavana harjoituksena. Esimerkiksi kovatahtisen juoksulenkin jälkeen tai raskaan reisilihastreenin päätteeksi muutamakin askel auttaa jalkojen lihaksia selviytymään kovasta kuormituksesta.

Toisaalta kävelylenkki voi tarjota aktiiviliikkujalle myös oivallisen tavan liikkua lepopäivänä. Monille paljon urheileville täydellinen lepopäivä tekemättä yhtään mitään on suorastaan mahdoton ajatus, mutta tavoitteellisen kunnon ylläpitämisen ja kohottamisen kannalta ei ole tarkoituksenmukaista treenata joka päivä veren maku suussa. Tällaisessa tapauksessa kävelylenkki voi olla juuri sopiva keino sekä liikkua hieman ilman, että kehon palautuminen monen päivän treenirupeamasta kuitenkaan häiriintyy liikaa.

Kävely pelastaa maapallon

Lopuksi askeleet ja kävely on tärkeää myös siitä syystä, että se on ekologista. Vihreät arvot, ympäristöystävällisyys ja maapallon tila ovat juuri nyt kaikkien huulilla, eikä kävelyn vaikutusta ympärillä olevamme luonnon tilaan sovi vähätellä. Jo pelkästään kävely kauppaan autoilun sijaan vähentää jonkin verran vuosittaista hiilijalanjälkeäsi, sillä kävelystä ei synny ilmaa saastuttavia pakokaasuja. Kokeile edes silloin tällöin, sillä jokainen askel merkitsee.

Askeleet ovat siis tärkeitä yllättävän monella tavalla. Tästä näkökulmasta on helppo ihmetellä, miksi tämä ikiaikainen ja monipuolinen liikuntamuoto jää paitsioon monien kalliiden, hankalien ja aikaa vievien harrastusten rinnalla. Oli tavoitteena sitten ylläpitää peruskuntoa, avata hartiat tai tunnelukko, kohottaa kestävyyskuntoa tai pelastaa maapallo, kannattaa kävely ja askeleet ottaa osaksi jokapäiväistä elämää. Ja muista: kävellä voi myös paikallaan tai vedessä!