Kävelytapahtumat Suomessa – minkälaisia kävelytapahtumia maassamme järjestetään?

Suomalaiset kävelytapahtumat

Kävely on todella helppo tapa pysyä kunnossa ja nauttia erityisesti ympäröivästä luonnosta. Erilaiset kävelytapahtumat ovat tulleet vuosi vuodelta enemmän suosituiksi, ja kävelytapahtumia on paljon kaiken tasoisille liikkujille. Jotkut tapahtumat voivat olla hyvinkin vaativia kilpakävelytapahtumia, kun taas jotkut ovat helpompia ja sopivat hyvin myös ihan tavallisille harrastajille. Pienellä netin selaamisella on helppo saada kokonaiskäsitys siitä, minkälaisia kävelytapahtumia Suomessa järjestetään, ja toisaalta kuinka niihin voi osallistua. Erilaisia kävelytapahtumia on ihan viiden kilometrin kävelystä jopa 100 kilometrin kävelyihin ja erilaisiin kävelymarsseihin, luontovaelluksiin ja kävelymaratoneihin. Jokaiselle kävelijälle löytyy jotakin!

Andi-maratonin 100 kilometrin kävely

Suomessa järjestetään paljon erilaisia kävelytapahtumia pohjoisesta etelään. Pelkästään kävelylle omistettuja tapahtumia on kuitenkin harvoin, ja suurin osa niistä järjestetään muiden liikuntatapahtumien yhteydessä. Yksi tunnetuimmista, kaikille avoimista kävelytapahtumista, jossa jokainen voi lähteä testaamaan kuntoaan, on Salossa järjestettävän Andi-Maratonin sivutapahtumana järjestettävä 100 kilometrin kävely, joka järjestetään tavallisesti elokuun loppupuolella. Kävelyyn on käytettävissä yksi vuorokausi, ja tapahtumassa kävellään ensin maratonreittiä noin viisi kilometriä, jonka jälkeen kierretään pitkää, hieman yli kuuden kilometrin lenkkiä yhteensä 15 kertaa. Tapahtuman lähtöpaikka ja maalialue sijaitsee Salo-hallin pysäköintialueella, ja vuorokauden ajalla tunnissa tulee kävellä hieman yli neljä kilometriä.

Raholan kymppi Tampereella

Raholan kymppi on Tampereen länsiosassa Raholassa järjestettävä juoksu- ja kävelytapahtuma, jonka järjestää urheiluseura Sports Team Rahola ry. Tapahtuma on järjestetty historiansa aikana jo yhdeksän kertaa, ja se on tunnettu erityisesti hyvästä tunnelmasta ja reitistä, joka kulkee sekä Pyynikin ja Raholan maastoissa erillisellä kuntoreitillä että Tampereen länsiosan pikkukaduilla ja järven vierustaa pitkin. Tässä urheilutapahtumassa on yksi huoltopiste reitin puolivälissä. Kyseessä on hyvän mielen pikkutapahtuma, joka on saanut vuosien varrella positiivista palautetta erityisesti hyvistä järjestelyistään. Kisan järjestäjällä Sports Team Raholalla on suuri määrä vapaaehtoisia kisojen järjestelyjä auttamassa.

Helsinki Twilight Run & Walk

Elokuussa järjestettävä Helsinki Twilight Run & Walk on koko perheen juoksu- ja kävelytapahtuma, joka nimensä mukaisesti järjestetään illan hämärtyessä Helsingin Hietaniemen uimarannan ympäristössä. Tapahtumassa on tarjolla sekä puolimaraton, 10 kilometrin juoksu että viiden kilometrin kävely. Viiden kilometrin kävelyyn voivat osallistua kaikki, ja se onkin sopiva erityisesti kesäillasta nauttimiseen. Viiden kilometrin kävelyssä ei erikseen oteta aikaa, joskin kokonaissuoritusaika on sama kuin puolimaratonissa ja kymmenen kilometrin juoksussa, eli kolme tuntia. Lenkille voi ottaa mukaan esimerkiksi lastenvaunut. Reittimatka kulkee Hietaniemen hautausmaan ympäriltä Leppäsuon ja Lapinlahden kautta Hietaniemen rantaan ja Hietsun paviljongille.

Kävele naiselle ammatti -kävely

Suomen suurin hyväntekeväisyyskävely Kävele naiselle ammatti on Kirkon ulkomaanavun ja Naisten Pankin järjestämä kävelytapahtuma, joka järjestetään monella eri paikkakunnalla samaan aikaan. Tapahtuma juhlii vuonna 2019 kymmenettä juhlavuottaan. Kyseessä on monipäiväinen tapahtuma, joka järjestetään syyskuussa. Siihen voi osallistua kaikissa Suomen suurimmissa kaupungeissa, ja yhteensä se järjestetään Suomessa yli 70 eri paikkakunnalla. Tapahtumaan osallistutaan antamalla lahjoitus, jonka summa vuonna 2019 on 30 euroa. Osallistumisesta kerätyt lahjoitukset ohjataan Kirkon ulkomaanavulle, joka koordinoi lahjoitukset kehitysmaiden naisten koulutuksen ja toimeentulon edistämiseen tähtääviin projekteihin. Kyseessä on koko perheen tapahtuma, jonka järjestämiseen osallistuu yli 600 vapaaehtoista.

Perinteinen Kesäyön Marssi

Perinteinen Kesäyön Marssi on luultavasti Suomen perinteisin kävelytapahtuma, jonka järjestää Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK. Tapahtumaa järjestetään useita kertoja saman vuoden aikana monilla eri paikkakunnilla, ja esimerkiksi vuonna 2019 se järjestettiin Porissa. Tapahtumassa on monia eripituisia marssireittejä, jotka vaihtelevat hieman yli viiden kilometrin kävelyistä aina 60 kilometrin kävelyyn asti. Koska kyseessä on Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen järjestämä tapahtuma, paikalla on usein paikallisen kasarmin varusmiehiä osallistumassa, sekä esimerkiksi puolustusvoimien soittokunta sekä totta kai sotilaskotiyhdistyksen eli sotkun auto, joka myy osallistujille purtavaa. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1998 asti, ja sen osallistumishinnoittelu menee käveltyjen kilometrien mukaan.

Sauvakävelyn maailmancup-osakilpailu Savonlinnassa

Savonlinnassa vuosittain järjestettävän Pyhän Olavin juoksumaratonin yhteydessä järjestetään myös kuntosarjalaisille suunnattu sauvakävely ja sauvakävelyn maailmancupin neljäsosa- ja puolimaratonmatkojen Suomen osakilpailu. Nordic Walking World Cup Tour 2019 on Kansainvälisen sauvakävelyliiton ONWT:n alainen kilpailu, jonka ratapituus Savonlinnassa on 10,6 kilometriä – puolimaratonsarjaan osallistuvat kiertävät sen kahteen eri kertaan. Tässä tapahtumassa kaikilta kävelijöiltä ja sauvakävelijöiltä otetaan aika. Savonlinnan kävelyreitin sanotaan olevan yksi Suomen kauneimpia, ja se kiertää Savonlinnan järvenrantojen lisäksi myös esimerkiksi Savonlinnan sataman ja Olavinlinnan kautta. Sauvakävelyn maailmancupin osakilpailuja järjestetään Savonlinnan lisäksi myös esimerkiksi Gironassa Espanjassa, Ukrainassa, Pietarissa Venäjällä, Italiassa ja Luxemburgissa.

Valtaosa Suomen kävelytapahtumista järjestetään kevään, kesän ja syksyn aikana, ja useimmat niistä ovat hyvin vapaamuotoisia tapahtumia, joihin voi osallistua kuka tahansa ikään, sukupuoleen ja kuntoon katsomatta. Kävely onkin hyvää liikuntaa ja toimii pohjana myös esimerkiksi juoksuharrastuksen asteittaiselle aloittamiselle. Sen lisäksi että kävelytapahtumat ovat hyvä tapa pysyä kunnossa, ovat ne totta kai myös sosiaalisia tapahtumia. Kävely onkin hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin ja toisaalta on myös hyvä osallistua kävelytapahtumiin perheen tai ystävien kanssa. Mitä pidempään kävelytapahtumaan päätät osallistua, sitä tärkeämpää on kuitenkin treenata ennen tapahtumaa oma kävely kuntoon.