Käveleminen vai juokseminen?

Sekä käveleminen että juokseminen ovat erinomaisia liikuntamuotoja, jotka sopivat monelle, ja jotka ovat helppo aloittaa vaikkapa omalta kotipihalta käsin. Sekä kävelemisellä että juoksemisella on myös lukuisia terveyshyötyjä niin keholle kuin mielellekin. Mutta kumpi on loppujen lopuksi terveellisempää ja mitä hyötyjä ja haittoja kävelemisellä ja juoksemisella on? Lue tämä kävelemistä ja juoksemista vertaileva artikkelimme niin se selviää sinulle.

Miten kävelemisen ja juoksemisen voi aloittaa?

Sekä kävelemisen että juoksemisen voi aloittaa helposti ja jopa ilmaiseksi kotiovelta käsin. Mikäli kunto ei riitä vielä juoksemiseen, harjoittelun voi aloittaa kävelemällä ja lisätä juoksuosuuksia pikku hiljaa. Juokseminen on kävelyä vaativampaa ja esimerkiksi juoksutekniikkaan voi halutessaan etsiä apua erilaisilta juoksukursseilta. Sekä juoksijalla että kävelijällä tärkeä väline lajin aloittamiseen ovat oikeanlaiset kengät – niiden merkitys korostuu erityisesti juoksijalle, sillä askelen iskuvoima on suurempi.

Kävelemisen ja juoksemisen terveyshyödyt

Harrastipa sitten kävelyä tai juoksua, niin voi olla varma siitä, että molemmilla on positiivia vaikutuksia terveyteen. Mutta millaisia positiiviset vaikutukset ovat? Sekä kävely että juokseminen vahvistavat sydäntä ja verenkiertoelimistöä. Molemmat myös kohottavat kuntoa ja vapauttavat kehon “hyvän olon aineita”, jotka parantavat mielialaa ja siten vähentävät stressiä, mutta juoksun aiheuttaman tunnetun euforisen tunteen saavuttaminen voi vaatia sinnikästä harjoittelua ja hyvää kuntoa.

Vastustuskyvyn suhteen kävely voi olla parempi vaihtoehto esimerkiksi sairaudesta toipuville, sillä maltillinen liikunta lisää vastustuskykyä, kun raskas taas kuormittaa sitä väliaikaisesti. Toisin sanoen liian raskas liikunta voi vähentää elimistön kykyä suojautua esimerkiksi flunssalta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että juokseminen olisi epäterveellistä, vaan enemmänkin sitä, että myös levosta on huolehdittava tarpeeksi. Mikä tahansa liikunta – olipa se raskasta tai ei – parantaa immuunijärjestelmää pidemmällä aikavälillä.

Energian kulutus kävellessä ja juostessa

Energian kuluttamisen kannalta juokseminen on tehokkaampaa, sillä se kuluttaa enemmän energiaa lyhyemmässä ajassa. Mikäli liikunnan tavoitteena on vain rasvan polttaminen, juokseminen voi olla näistä kahdesta parempi vaihtoehto. Yhden kilometrin pituisen matkan juokseminen kuluttaa tutkitusti noin 25 prosenttia enemmän energiaa kuin yhden kilometrin pituisen matkan käveleminen. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että juoksulenkin jälkeen energiankulutus jatkuu pidempään kuin kävelylenkin jälkeen.

Kävelynkin energiankulutusta voi kuitenkin nostaa. Käveleminen käsiä rytmikkäästi liikuttaen, lyhyempien askelien ottaminen ja selkä suorana käveleminen tekevät siitä tehokkaampaa. Myös nopeampien kävelyspurttien ottaminen hitaamman kävelyn lomassa nostaa jonkin verran energiankulutusta. Mikäli haluaa kuluttaa ilman juoksemista samoja määriä energiaa kuin juoksulenkin aikana, voi myös vain yksinkertaisesti lisätä kävelemänsä matkan pituutta. Esimerkiksi puolen tunnin juoksu ja tunnin kävely kuluttavat suunnilleen yhtä paljon energiaa.

Kenelle kävely ja juokseminen sopivat?

Juokseminen on tehokkaampaa, mutta myös rasittavampaa kuin käveleminen. Erityisesti pitkän matkan juokseminen kuormittaa kehon puolustusjärjestelmää väliaikaisesti kävelemistä enemmän. Sen vuoksi kävely onkin parempi vaihtoehto niille, jotka eivät saa rasittaa itseään liikaa syystä tai toisesta. Käveleminen koetaan myös usein rentouttavammaksi kuin juokseminen, joten rentouttavaa liikuntahetkeä etsiville se voi olla parempi valinta. Toisaalta juostessa on mahdollista kokea tunnettu juoksijoiden saavuttama euforinen kokemus.

Juokseminen myös aiheuttaa helposti rasitusvammoja jalan tärähtäessä maahan reilusti kovemmalla voimalla kuin kävellessä. Rasitusvammoja on juoksijoilla erityisesti polvissa. Juokseminen rasittaa kävelyä enemmän niveliä, lihaksia ja jänteitä, mikä lisää vammariskiä. Kävely on tältä osin juoksemista riskittömämpi liikuntamuoto ja sopii turvallista liikuntamuotoa etsiville tai niille, joilla on tiettyjä terveysongelmia. Terveyshaitoista kärsivien onkin järkevää keskustella aina lääkärinsä kanssa ennen vaativan juoksuharrastuksen aloittamista.

Mitä varusteita kävelemisessä ja juoksemisessa tarvitaan?

Käveleminen on siitä mukava harrastus, että sen aloittamiseen ei tarvita muita välineitä kuin hyvät kengät. Kävelyyn sopivat mukavat lenkkikengät löytyvät usein jo entuudestaan vaatekaapista. Rentoon kävelylenkkiin sopivat mitkä tahansa joustavat ja mukavat vaatteet, jotka sattuvat vaatekaapista löytymään. Kannattaa kuitenkin huomioida aina sää ja pukeutua sen mukaan. Esimerkiksi sateella on hyvä olla sadetta pitävä takki ja kylmällä lämpimiä vaatteita mukana.

Juoksemisen varusteiden tarve riippuu esimerkiksi juoksumaastosta, kelistä ja vuodenajasta. Hyvät ja omien jalkojen tarpeille sopivat juoksukengät ovat tärkeät, sillä juostessa jalka osuu maahan voimalla. Satunnaisen juoksijan ei kuitenkaan tarvitse ostaa maratonjuoksijan veroisia kenkiä. Kengät on valittava omien tarpeiden mukaan ja siinä auttavat esimerkiksi urheilukauppojen asiantuntijat. Juoksijan jalan ja tarpeiden mukaan voidaan valita esimerkiksi tuetut tai iskuvaimennetut kengät. Talveksi tarvitaan nastakengät ja lämpimät juoksuvaatteet.

Kävelyn ja juoksemisen voi myös yhdistää

Juokseminen ja käveleminen eivät sulje toisiaan pois, sillä ne voi myös yhdistää. Kävelyn ja juoksun yhdistäminen onkin oikea tehotreeni. Juoksemisen ja kävelyn yhdistäminen on hyvä vaihtoehto myös siinä tapauksessa, että on vasta aloittamassa juoksuharrastusta. Tällöin kävelyyn voi yhdistää lyhyitä juoksuosuuksia, joiden pituutta kasvatetaan kunnon kohotessa. Hyvä puoli lajien yhdistelmässä on myös se, että silloin hyötyy molempien lajien eduista.

Juoksemisen kuluttaa myös niveliä kävelyä enemmän ja siksi kävely yhdistettynä juoksutreeniin keventää treeniä ja vähentää polvien iskuja. Juoksemisen aloittaminen kylmiltään ei ole myöskään koskaan hyvä idea, joten kävelyn voi esimerkiksi yhdistää juoksemisen alkuun alkulämmittelyksi. Valitsipa minkä tahansa liikuntamuodon: juoksemisen, kävelyn tai niiden yhdistelmän, voi olla varma siitä, että lajin harrastamisella on positiivisia vaikutuksia niin kehoon kuin mieleenkin.