Näillä vinkeillä teet kävelystä vieläkin hauskempaa

Okei, jos ihan rehellisiä ollaan, kävely ainakin aloittaessa ei kyllä tunnu siltä, että se olisi laji jota jaksaisit harrastaa joka päivä! Kävelemme toki muutenkin läpi elämämme, mutta siitä harrastuksen luominen on kuitenkin täysin oma lukunsa. Kävely on juoksun lisäksi ylivoimaisesti yksi hyödyllisimmistä ja tehokkaimmista keinoista kohottaa kuntoa sekä ehkäistä monia terveydelle vaarallisia sairauksia vanhenemisemme yhteydessä. Kerromme asiat juuri niin kuin ne ovat, joten ei kannata olettaa, että kävely on nautinnollista heti ensimmäisistä askeleista lähtien. 

Tähän listaan olemme koonneet sinulle TOP 3 vinkit, joilla tulet automaattisesti nostamaan kävelyharrastuksesi uudelle tasolle – ainakin jos sitä miellyttävyydellä mitataan!

Musiikki osana rutiinia

Musiikin kuuntelu kävelyn aikana jakaa mielipiteitä, sillä ei olisi täysin ennenkuulumatonta, että joku pystyisi nauttimaan kävelystä myös ilmankin korvakuulokkeita. Kävely voi parhaimmillaan olla hyvinkin meditointiin verrattavissa oleva tapahtuma, joten on ymmärrettävää, miksi monet ihmiset nauttivat siitä, että saavat lenkillä olla vain omien ajatustensa ympäröimänä.

Valtaosalle kävelyn harrastajia musiikin kuunteleminen kävelyn aikana on kuitenkin ehdoton pakko, sillä niin kuin kerroimmekin jo alussa, kävely on tylsää (ainakin alussa)! Usein kävelylenkkisi sijoittuvat samaan ympäristöön, ja kun tarpeeksi usein käyt kävelyä harrastamassa, alkaa paikat ja maisemat olemaan hieman liiankin tuttuja. Tätä “tylsyyttä” voi lievittää esimerkiksi musiikin kuuntelemisella, joka toimii paitsi terapeuttisena, myös aikaa tappavana lisämausteena kävelysi aikana. 
Kesäksi suosittelemme ns. “over-ear-kuulokkeita”, kun taas talvella on paras, mikäli saat pipon alle ängettyä pienet nappikuulokkeet.

Hyvät välineet tekevät harrastuksestasi monin verroin nautinnollisempaa. 

Mikäli yrität perinteisillä “skeittikengillä” lähteä kävelemään, eivät jalkasi tule olemaan kovinkaan kiitollisia. Jo muutaman kilometrin lenkki huonoilla kengillä voi tehdä sen, ettei seuraavalla kerralla kiinnosta lähteä kävelemään ollenkaan. Tämä kannattaa erityisesti harrastuksen alussa muistaa, sillä jatkuvuus ja pitkäjänteisyys on kävelyharrastuksessa kaiken a ja o. 

Hyviin juoksu- / kävelykenkiin olisikin hyvä sijoittaa alussa hieman enemmän, jotta saat varmasti rahoillesi vastinetta. Kengissä yleensä pätee vanha viisaus: Mitä kalliimmat ne ovat, sen paremmalta ne tuntuvat. Vaikka väite kuulostaa kapitalististen suuryritysten keksimältä, on se ainakin juoksukenkien kohdalla täyttä totta. Suosittelemmekin varaamaan n. 100-200 euron budjetin juoksukenkien ostoon, jotta pääset aloittamaan harrastuksesi parhaalta mahdolliselta pohjalta. 

Pidä taukoa

Kävelylenkin aikana ei kannata häpeillä, mikäli sinun tarvitsee esimerkiksi pitää pieni tauko puolivälissä. Kaikki eivät suoraan sohvalta noustessaan jaksa yhteen soittoon kävellä 15 minuuttia kauempaa (120-140 syketasoilla), joten tästä ei kannata missään nimessä huolestua. Emme kuitenkaan suosittele esimerkiksi kahvilaan pysähtymistä ja munkkikahvien ryystämistä, sillä se vie pohjan koko lenkiltäsi. Seuraavaksi kun alkaa hengästyttämään, kokeile pysähtyä hetkeksi, ota kännykkäsi esille ja suunnista nettiin. Kävelylenkin aikana pidettävällä tauolla on nimittäin helppo esimerkiksi ottaa muutama pyöräytys nettikasinoilta löytyvien kolikkopelien parissa, mutta muista, että olet kuitenkin loppujen lopuksi lenkillä! 

Lepoa ja ravintoa

Kävelystä ei ole mitään hyötyä (tai ainakaan niin paljoa), ellet auta kehoasi myös muilla tukitoimilla. Tukitoimia ovat käytännössä:

  1. Riittävä lepo
  2. Monipuolinen ruokavalio

Kun huolehdit siitä, että kehosi saa tarpeeksi puhdasta ravintoa, etkä koko ajan ole sitä kuormittamassa, tulet huomaamaan nopeitakin tuloksia kävelyharrastuksesi aloitettua. Koska kävely on erityisesti nivelille kohtalaisen kuormittavaa puuhaa, on vitamiinien ja hivenaineiden saanti erityisen tärkeää ruokavaliossasi. Internetistä sekä mm. Youtubesta löytyy useita erilaisia ohjeita sekä ruokavalioita, mikäli haluat uuden harrastuksesi aloittaa tosissaan, ja sinua kiinnostaa myös se, miten kokonaisvaltainen hyvinvointi vaikuttaa elämääsi.